четвртак, 10. октобар 2019.

Др Ивана Спасовић, историчарка у Архиву Српске академије наука и професорка Факултета за културу и медије



По препоруци професора Радослава-Рада Димитријевића, обресмо се у кући учитељице Мике (Миленка Стаменовић).

Учитељица Миленка Стаменовић

Учитељица Мика, родом из Костојевића, дошла је давне 1971. године на замену за руски језик (колегиница је отишла на породиљско) и остала да ради у школи на Варди све до пензије. Ту је упознала и свог супруга Бранислава, наставника историје, родом из Пирота. То је и разлог да ћерки Ивани у биографији пише да је рођена у Пироту (био је летњи распуст) 21. јула 1972. године.

Двориште испред куће Стаменовића

Поносна мајка, између осталог каже и да је љубав према историји, али и према уметности и култури, Ивана наследила од оца.

Др Ивана Б. Спасовић (девојачко Стаменовић) завршила је основну школу на Варди, затим гимназију у Бајиној Башти. Уписује студије историје на Филозофском факултету Универзитета у Београду, на коме је дипломирала 1996. године, магистрирала 2003. и докторирала 2013. године. Од 1996. до 2009. била је професор историје у Економској школи „Нада Димић” у Земуну. Током 2005–2007. учествовала је у изради Образовних стандарда за крај обавезног образовања Министарства просвете Републике Србије, за наставни предмет историја. Од 2009. до 2014. била је запослена у Историјском архиву у Панчеву, а од 2015. ради као историчар у Архиву САНУ у Београду. Аутор је уџбеника, монографија, већег броја научних студија, као и оних из области методике наставе историје и архивистике, изложби, јавних предавања и радова у штампаним и електронским медијима.

Само неки од занимљивих наслова ове плодне ауторке су:

- Страдања у Панчеву и Јабуци за време Другог светског рата, докторска дисертација, 2013.
- Четврти сталеж – жена кроз историју,  2016.
- Кнегиње и краљице династије Обреновић и
- Кнегиње и краљице династије Карађорђевић - књиге за децу, 2016.
- Друштва свога доба (коаутор академик Василије Крестић), 2017. итд.

Ивана је ауторка и две нове књиге у издању "Пчелице" које ће се премијерно појавити на предстојећем Међународном сајму књига у Београду: Кнежеви и краљеви династије Обреновић и Кнежеви и краљеви династије Карађорђевић.


Свесни да смо само мало загребали по површини  у разоткривању овог варданског бисера, открићемо Вам тајни план: Промоција књига историчарке др Иване Спасовић у завичају – најмање је што би могли да урадимо да покажемо колико смо и ми поносни!

Нема коментара:

Постави коментар

Овде можете оставити Ваш коментар:

Истакнути пост

КОСЈЕРИЋ, ЖЕНЕ КОЈЕ ПАМТИМ, трећи део

ЈЕЛА, болничарка     Већ годину дана смо заробљени непознатим вирусом који је потпуно променио свет, и наше мале животе. Будимо се са изве...